Fakta

Lindesnes fyr er Norges sydligste fastlandsfyr.

Første lys ble tent i 1656 (lagt ned samme år).

Fyrstasjonen har hatt sammenhengende drift siden 1725 og ble statlig allerede i 1782.

Tårnet fra 1915 er 16 m høyt og laget av støpejern.

Lyskarakteren er fast lys med et blink hvert 20 sekund. Lysets høyde er 50,1 meter over havet. Lysvidden er 19,4 nautiske mil (37 kilometer).

Tåkesignal kom i 1920. Først sirene som ble byttet ut med diafon i 1954. Tåkeluren ble nedlagt som navigasjonshjelpemiddel i 1987/88.

Tåkeluren ved Lindesnes Fyr er fortsatt intakt og brukes blant annet på Tåkelurens dag.

Det finnes en ferieleilighet på Lindesnes fyr. Ferieleiligheten leies ut året rundt.

I dag er lyskilden på Lindesnes fyr en halogenlampe. En elektrisk motor dreier den store linsen fra 1854 rundt. Det 1000 watt sterke lyset tennes automatisk når mørket faller på og lysstrålene fra fyret møter de sjøfarende 20 nautiske mil unna. Fra havet opplever du et svakt lys i bunnen og et kraftig blink hvert 20 sekund og det er fyrets karakter.

Dagens bygninger på Lindesnes er stort sett bevart slik fyrstasjonen var på 1920 -tallet. Den gang levde tre familier med barn og husdyr sine fredelige liv på fyrområdet.

Fyrstasjonen lever videre, både som fyr, sjømerke og kulturminne. Tåkeluren er for lengst nedlagt som hjelpemiddel for de sjøfarende, men brukes stadig til øredøvende demonstrasjoner for publikum. I dag er Lindesnes fyr også fyrmuseum med utstillinger, film og fortellinger om et langt liv i sjøfartens tjeneste. Fyrmuseet er navet i Kystverkmusea, etatsmuseet for Kystverket.