Med losing som lidenskap

Arne Parelius Lind (1912-1998)

Arne Lind fra Lødingen kunne lose hele kysten fra Kirkenes til Oslo, det mest omfattende lossertifikat noen norsk los har hatt.

Arne Parelius Lind (1912-1998) startet sin karriere til sjøs som 16-åring. I 1946 ble han los i Lødingen. Gjennom hele 31 år som statslos utvidet Arne stadig lossertifikatet med nye eksamener. Etter hvert kunne han lose hele kysten med de fleste fjorder, innseilinger og lokale ruter i Norge.

I 1948 ble Losdirektoratet etablert, og losene ble statlig ansatte tjenestemenn. Sammen med Kopervik og Honningsvåg ble Lødingen i Nordland knutepunkt for losing langs norskekysten. Lødingen var landets største losstasjon med over 80 ansatte loser. På denne tiden kom nye tekniske hjelpemidler, los ble bestilt gjennom radio eller telefon, og radar ble brukt om bord i skipene.

Arne tok alle typer losoppdrag, men spesialiserte seg på turistskip. Han var norsk seniorlos om bord i det britiske rederiet Cunard Lines skip i hele 21 år. Der var han med på å planlegge cruiseskipenes seilingsruter. Ofte stilte rederiet som betingelse at Arne Lind fikk losoppdraget.

Han var en ettertraktet los, høyt respektert for sin kunnskap og erfaring. Det var derfor Arne som loset det 220 meter lange turistskipet Caronia, det største skipet som hadde gått gjennom det svært smale og grunne Tjeldsundet. Folk var spent på hvordan dette ville gå. Et sted var det kun en halv meter klaring til bunnen – ”men det var nok!” sa han.

Losing og navigasjon var ikke bare yrkesvei, men også hobby. I frihelger hjemme samlet Arne informasjon om skip og satt gjerne og fargela sektorer i sjøkart. Han var kjent som en beskjeden mann med lun humor.

Etter 47 år innen sjøfart gikk Arne Lind av med pensjon i 1975. For sin fremragende kunnskap og innsats for losyrket ble han da beæret med H. M. Kongens fortjenstmedalje i sølv.