Quiz

Her er en quiz! Vi har også en annen quiz.
Klikk her så kommer du til den!

Spørsmål 1

Ser du min fine sorte flosshatt? Jeg bruker den når jeg er på jobb, ikke på besøk hos noen men på jobb. Hvilken jobb har jeg?

Riktig!

Feil. Prøv igjen!
 1. Snekker
 2. Feier
 3. JournalistSpørsmål 2

Finn et knaggbrett med 4 fuglenebb. Det er laget av en mann som har sin arbeidsplass ombord i et skip. Hva heter denne typen med håndverk?

Riktig! Frivaktsarbeid ble laget når sjømannen hadde fri. De hadde vakter med fire timer av og fire timer på. I fritiden kunne de vaske tøy, lappe tøy, lese ei bok, skrive et brev eller lage noe. Nebbene på knaggrekken er fra jordens største sjøfugl, albatrossen. I utstillingen finner du flere frivaktsarbeider. Ser du papegøyen, skrinet med skjell i og pinnerammen?

Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Kniplinger
 2. Karv skurd
 3. FrivaktsarbeidSpørsmål 3

Jeg kjøper forskjellige stoffer som jeg klipper og syr sammen rundt en rund eller oval form. Silkebånd, fjær og perler har jeg også bruk for. Hva heter yrket mitt?

Riktig! Jeg syr hatter av stoff og filt som er til menn og damer. Se om du finner formene mine og noen hatter.

Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Modist
 2. Skomaker
 3. SkredderSpørsmål 4

Skolebarn er ikke alltid like glade for å få besøk av meg. Jeg måler og veier dem. Hvem er jeg?
Riktig! Jeg har med utstyr for å sjekke hørselen og gir dem også sprøyter. Kan du finne meg i utstillingen?
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Politiet
 2. Tannlegen
 3. Helsesøster


Spørsmål 5

Jeg parterer kjøtt og lager sylte, pålegg og polser. Mitt yrke er:
Riktig! Ser du min forretning?
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Omreisende salgsmann
 2. Bonde
 3. Slakter/pølsemaker


Spørsmål 6

Jeg er et orv. Det fins stuttorv og langorv. Noen kaller stuttorvet for sigd og langorvet for ljå. Ljåen blir tilpasset slåttekaren så han kan stå oppreist og jobbe. Sigden holdes i hånden og slåttekaren må ligge på kne for å bruke den. Hva blir vi brukt til?
Riktig!
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Slå grass og korn
 2. Trimme trær
 3. Plukke bær


Spørsmål 7

Først skålder, tørker og maler jeg mandler. Så blander jeg dem med melis og binder alt sammen med eggehvite for å lage en deig. Nå kan jeg trille former, kjevle og stikke ut figurer med og uten farge. Så er varen ferdig. Hva kaller de mitt yrke.
Riktig!
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Skredder
 2. Konditor
 3. Postmann

Spørsmål 7b

Hva var det jeg lagde?
Riktig! Kan du finne min plass i utstillingen og noen av redskapene mine?
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Marsipan
 2. Kakedeig
 3. Pannekakerøre


Spørsmål 8

Jeg er en lang sort tråd som er kveilet rundt en firkantet ramme. Deretter henger de et blylodd på meg og en metallkrok. Da er jeg klar til bruk. Hva er jeg?
Riktig! Opprinnelig var jeg en del av hestehalen til Stjerna på gården men etter flere år med innsamling ble jeg flettet og forvandlet til et snøre. Kan du finne meg? Jeg henger litt høyt.
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Sag
 2. Merkeøks
 3. Fiskesnøre


Spørsmål 9

Fra objektet ble avbildet tok det ca. et minutt til det kom ut et flatt rektangulært ark foran på apparatet. Hva slags apparat blir brukt?
Riktig!
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Platespiller
 2. Polaroid kamera
 3. Hammer

Spørsmål 9 b

Brødrene Jørgensen drev en fotobutikk hvor de fremkalte bilder og solgte kameraer. De avfotograferte voksne og barn ved bryllup, konfirmasjon, dåp eller til pass. Finn avdelingen i byen hvor det er flere kameraer. Hvor mange finner du?
Riktig!
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. 12
 2. 19
 3. 5

Spørsmål 10

Trebiter blir skåret, målt og noen ganger dreid. Så kan de bli sammensatt til nyttige bruksgjenstander til glede for alle. Jeg har med meg en verktøykasse med profilhøvler, hornlim, vinkel, hammer, skruer, trenagler, sag, fil, tang og mye mer. Mitt yrke er:
Riktig! En snekker kan lage alt fra hus, trapper, dører, vinduer, bord, stoler, til bokhyller. Kan du finne meg i utstillingen?
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Snekker
 2. Fisker
 3. Arkitekt

Spørsmål 11

Kona på gården kommer inn med ei bøtte med melk fra fjøset. Dattera overtar og heller melka i separatoren for å få skumma melk og fløte. Når det blir nok fløte blir den helt over i en beholder og tjernet. Hva blir resultatet?
Riktig! På kjøkkenet på gården er det mange gjenstander som er hjemmelaget. Nyttige gjenstander som kunne være utskåret og fint dekorert. Til og med smøret skulle presses inni en form for få en fin dekor som gjestene kunne beundre. Kan du finne smørformen?
Feil svar. Førsøk igjen.
 1. Syltetøy
 2. Smør
 3. Rømme

Godt jobbet!